Säännöt

Mephisto ry:n säännöt

1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Mephisto ry ja sen kotipaikka on Jyväskylä.

2. Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää Jyväskylän yliopiston filosofian opiskelijoiden yleisiä ja yhteisiä etuja ja oikeuksia sekä viihtyvyyttä.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia, harjoittaa tiedotustoimintaa, antaa lausuntoja sekä järjestää lukupiirejä, retkiä, juhlia ja muita samantapaisia tilaisuuksia.

3. Jäsenet

Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä kuka tahansa Jyväskylän yliopiston filosofian opiskelija ja lisäksi jokainen henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt. Jäsenet hyväksyy yhdistyksen hallitus.

4. Kannatusjäsenyys

Tavallisen jäsenyyden sijasta on myös mahdollista liittyä Mephisto ry:n kannatusjäseneksi. Kannatusjäsen voi olla kuka tahansa yhdistyksen säännöt ja tavoitteet hyväksyvä henkilö, joka tahtoo tukea ainejärjestön toimintaa, esimerkiksi alumni tai entinen Mephiston jäsen, jatko-opiskelija, laitoksen henkilökunnan jäsen, yliopiston työntekijä, toisen ainejärjestön jäsen tai yhdistyksen jäsenen perheenjäsen tai muu sukulainen. Sama henkilö ei kuitenkaan voi olla sekä kannatusjäsen että varsinainen jäsen.

Kannatusjäseneksi liittyvä maksaa yhdistyksen tilille tai kassaan 40 euron kertamaksun tai halutessaan suuremman summan. Kannatusjäsenten nimet kirjataan kannatusjäsenrekisteriin. Kannatusjäsenmaksu maksetaan kymmeneksi (10) vuodeksi. Kannatusjäsenillä on osallistumis- ja puheoikeus yhdistyksen kokouksissa, mutta ei äänioikeutta tai oikeutta asettua ehdolle yhdistyksen hallituksen tehtäviin.

5. Kunniajäsenyys

Yhdistyksen kunniajäseneksi voidaan kutsua hallituksen esityksestä syyskokouksen päätöksellä yhdistyksen toiminnassa ansioitunut jäsen tai muuten filosofian opiskelun ja opiskelijayhteisön etua ja hyvinvointia Jyväskylän yliopistossa edistänyt henkilö. Kunniajäsen on vapautettu jäsenmaksusta ja jäsenyys on elinikäinen. Kunniajäsen on vapautettu yhdistyksen tapahtumien osallistumis- ja pääsymaksuista. Kunniajäsenellä on yhdistyksen kokouksissa osallistumis- ja puheoikeus.

6. Jäsenen eroaminen ja erottaminen

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan. Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitteet, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.

7. Liittymis- ja jäsenmaksu

Jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää syyskokous.

8. Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu syyskokouksessa valitut puheenjohtaja ja 5-10 muuta varsinaista jäsentä sekä 0-10 varajäsentä.

Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa
keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.

Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

9. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja, kaksi yhdessä.

10. Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksellä on kaksi sääntömääräistä kokousta, syys- ja kevätkokous. Kevätkokous järjestetään hallituksen määräämänä päivänä helmi-huhtikuussa. Syyskokous järjestetään hallituksen määräämänä
päivänä loka-joulukuussa.

Yhdistyksen ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.

Yhdistyksen kokouksissa jokaisella jäsenellä on yksi ääni. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

11. Tilikausi ja toiminnantarkastus

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.

Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajille viimeistään kuukausi ennen kevätkokousta. Toiminnantarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen kevätkokousta hallitukselle.

12. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta sähköpostilla jäsenen ilmoittamaan osoitteeseen, sähköpostilistalla tai sosiaalisen median kautta.

13. Kevätkokous

Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
– kokouksen avaus
– valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi
pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
– todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
– hyväksytään kokouksen työjärjestys
– esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien
lausunto
– päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden
myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
– käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen
kevätkokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä
kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan
sisällyttää kokouskutsuun.

14. Syyskokous

Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
– kokouksen avaus
– valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
– todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
– hyväksytään kokouksen työjärjestys
– vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksun suuruus
– valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
– valitaan yksi toiminnantarkastaja ja hänelle varatoiminnantarkastaja
– käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

15. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.

Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.

Jätä kommentti