Mephiston historiaa

Vuoden 2015 vuosijuhliin tehty dokumentti Mephistosta.

Tarina Mephistosta

” Ekana opuskeluvuotenani mephistolaiset olivat edarivaaleissa, listan nimenä oli Faust, ja sloganina ekovallankumous tai kuolema. Tai jotain sinne päin.”

– Anonyymi

Milloin Mephisto on perustettu? Kukaan ei tiedä tarkkaan, joskin luotettavat lähteet sijoittavat sikiämisen 1980-luvun alkupuolelle. Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta perustettiin Jyväskylän yliopistoon vuonna 1973, mutta tuolta ajalta on enää jäljellä vain vähän ainetodisteita. Mephisto toimi pienimuotoisena ainejärjestönä läpi kasarin, kunnes toiminta vakiintui 90-luvulla.

Milleniumin jälkeen puhalsivat muutoksen tuulet. Haalarit tulivat filosofienkin käyttöön jossain vaiheessa. Väriksi valikoitui tietenkin musta. Asiaa tosin vastustettiin kovasti. Eivätkä mephistolaiset ole innokkainta haalarikansaa vieläkään. Vuonna 2005 JYY sanoi sulkevansa rahahanat, jollei Mephisto rekisteröidy yhdistykseksi. No pakkohan sitä oli…

Alla on Veli Verrosen suunnittelema alkuperäinen Mephiston logo, öttiäinen, ”jota kohtaan on kuulemma esitetty kritiikkiä fallossymbolimaisuudesta” (Hirvonen, 2015).

 

 

 

 

 

 

Ja niin kuluivat taas vuodet. Vuonna 2007 Mephisto meni Facebook:iin (tämä on saatu selville parhaita foucaltlaisia menetelmiä käyttäen). YFI-laitos joutui tosin muuttamaan vanhoista tiloistaan Mattilanniemestä mikrobisten sienten äidyttyä turhan agressiivisiksi. Diaspora vietettiin ”Mordorissa” Ylistönmäellä, kunnes vuokratiloista yritysryppään (hyi hyi) keskeltä päästiin 2016 Seminaarinmäelle Opinkiveen. Kasvatustieteilijät tosin tuppaavat yhä ramppaamaan Kasvistossa, heidän pienojaan kun ei saatu siirrettyä Ruusupuistoon. Vuosi 2014 oli siitä ikimuistoinen, että melkein kaikki fuksit pyrkivät hallitukseen. Vastaavaa ei (ehkä) todisteta enää ikinä. 2015 kesällä koettiin todellinen filosofian maailmanennätys, kun joukko hurjapäitä luki Heideggerin iki-ihanan klassikon Oleminen ja aika läpi kolmessa viikossa. Päihteiden käyttö kasvoi tänä aikana huomattavasti (saman käsittelyn ovat saaneet myös mm. Puhtaan järjen kritiikki ja Hengen fenomenolofia, nuo etenoliin säilötyt ainavihannat). Keväällä 2016 julistettiin Mephiston FAKK 2016 -kirjoituskilpailu. Voiton veivät tosin hesalaiset. Syksyllä 2016 alkunsa sai Mephiston Nörtti corner. Samoihin aikoihin Mephisto järjesti Jyväskylän yliopiston ensimmäisen kissavideoseminaarin (kiitti turkulaisille). Kello 00.00.00 1.1.2017 päättyi Yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan taru, ja alkunsa sai Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta (HYTK). YFI tosin pysyi mukana takiaisen tavoin, meistähän ei eroon päästä!
Kevät 2017 risteiltiin Itämerällä, ja tultiinpa siinä samalla perustettua filosofian opiskelijoiden yhteinen elin Käpyrauhanen. Elimen funktio selvittäminen kuitenkin jätettiin empiiristen tieteiden harjoittajille.
Syksyllä 2017 voimaan tuli voimaan uusi OPS, ja taas maailma muuttui. Hyvästit filosofian fuksit, tervetuloa YFI-United! Mutta Mephiston henki ei kuole koskaan, vaan pyristelee eteenpäin milleniumien, eläen sinussa, minussa, ja kylppärin sokeritoukassa.

Tähän päättyykin kirjoittajan muisti, mutta vielä on paljon jäänyt kertomatta. Ja uusia tarinoita syntyy tälläkin hetkellä…

 

 

 

 

 

Mephiston nykyinen logo on vuodelta 2009. Suunnittelu Otto Tuomela, graafinen toteutus Hanna Huumonen. Toimii hyvin molemmissa väreissä.

Puheenjohtajia:
Sini Tiihonen, 2019
Tuomas Manninen, 2018
Akseli Ekola, 2017
Roni Nousiainen, 2016
Moona Kurttila, 2015
Annika Mällinen, 2014
Samuel Lindholm, 2013
Maria Rytkönen, 2012
Otto Tuomela, 2011
Samu Montonen, 2010
Anna Ojamies, 2009
Eetu Lehto, 2007-2008
Onni Hirvonen, 2005-2006
Joonas Pennanen, 2004
Sini Piippo (?)
Kari Angeria (?)

 

Uusi lippu.jpg
Mephiston lippu huokuu klassista estetiikkaa.

Mainokset